Inspiratiehuys - Jan Huijgen

 

Het Inspiratiehuys noemen we de plek waar Jddd1aa73-fba1-11e7-b036-71f80032f4f4an Huijgen, boer, filosoof en winnaar van de Sicco Mansholtprijs voor zijn bijdrage aan de duurzame landbouw, zijn visie en ideeën kan delen.

Dit doet hij middels diverse initiatieven en coalities.

Op deze pagina vindt u de laatste informatie over zijn activiteiten en leest u zijn laatste blogs.

 

 

 

IMG_6339
Een interactieve workshop op de boerderij

Wij zien de volgende urgente problemen rondom het voedselsysteem:

  • Veel boerenbedrijven opereren op de grenzen en veel burgers zijn verontrust.

  • Een grote groep consumenten zou wel duurzamer en gezonder willen kopen, maar zijn in verwarring door een pallet aan meningen en keurmerken.

  • De afstand tussen de boer en consument is groot, wat onbegrip en onwetendheid oplevert.
lees verder->
Schermafbeelding 2018-02-20 om 13.18.19
19 februari 2018Wie goed in de supermarkt om zich heen kijkt zal opvallen dat de schappen met vegetarisch vlees(vervangers) steeds meer ruimte innemen. Ook is er vaak een speciaal schap met puur biologische producten, mocht je die nog niet met regelmaat tussen de ‘normale’ producten zien staan. Een teken van een maatschappelijk bewust Nederland?

Lees hier de hele reportage van studenten van de HU, waarbij zij boer Jan Huijgen gefilmd hebben.
BoerJoelSalatinenBoerJanHuijgen 23 april 2018
Maandag 23 april was de Innovatiefste boer van de VS, Joel Salatin op de Eemlandhoeve en was er gelegenheid voor boer Jan Huijgen van Eemlandhoeve Inspiratiehuys en voorzitter van Burgers & Boeren 4 Food, hem te ontmoeten. Jan overhandigde zijn boek Cityside Oasis - hoe de kloof te overbruggen tussen stad en land - aan Boer Joel. Samen sterk voor innovatie, inspiratie en integratie voor burger en boer. Bijeenkomst was georganiseerd door Commonland - en gaat over het beheer van goede gronden door boeren in samenwerking met burgers. 

joelsalatin
Joel Salatin zal er spreken, net als vertegenwoordigers van de Nederlandse sector. En we gaan met elkaar stevig in gesprek over manieren om de zoogveehouderij te versterken, en het geluid over dat fantastische vlees breder te laten klinken.

Vlees van dieren die hun hele leven naar hartelust hebben kunnen grazen in de wei en in natuurgebieden.


lees verder->
DIO 43769


20 februari 2018

Met het overlijden van Premier Lubbers werd een snaar bij mij geraakt. Het werd onderstreept in ons landbouwblad (‘De Nieuwe Oogst’, 17 februari, pag. 2), waarin redacteur Jan van Liere in zijn herdenkingsverhaal ook expliciet de verbinding legde tussen Lubbers laatste vorm van betrokkenheid met de landbouw en de Eemlandhoeve.

Lees hier mijn hele blog.

(Foto Buro OKKN - fotograaf Dio van Maaren van Sync. Creatieve Producties)
EARTH HOUR 2018 FLYER
Tijdens Earth Hour gaat overal ter wereld een uur het licht uit. Met één simpel gebaar geven miljoenen mensen, bedrijven en gemeentes wereldwijd op hetzelfde tijdstip een signaal af dat ze zich zorgen maken over de toekomst van onze aarde.

Bij de Eemlandhoeve deden wij ook mee en hadden een mooi programma samengesteld: Wij deden samen het licht uit voor een beter Klimaat, Voedsel en Landbouw.

Bekijk hier een korte film over deze avond, gemaakt door Farm en Foodproductions.
lees verder->
Jan-Huijgen-boer-filosoof-Foto-Niek-Stam-3158-1920x1080


1 februari 2018

Politiek en maatschappij zijn genadeloos hard voor de frauderende boeren. Maar wie durft de oorzaak van het gesodemieter op het boerenerf onder ogen te komen, vraagt boer-filosoof Jan Huijgen zich af. “We hebben met z’n allen een voedselsysteem gebouwd dat de boer heeft uitgemolken.” Lees hier het hele artikel in De Nieuwe Koers.

Foto: Niek Stam

 
25 januari 2018

Als reactie op het nieuwsbericht over Sjoemelende Boeren in de Trouw d.d. 24 januari 2018, heeft Jan Huijgen de volgende reactie geschreven:Het hakt er opnieuw in. Boeren die met de mest frauderen, met wegbermen sjoemelen zodat hun landoppervlakte groter is, en nu met meerlingen kalveren de fosfaatboekhouding omzeilen. Een derde van de melkveesector zou dit mogelijk doen – duizenden boeren. Asociaal, onprofessioneel en dom.

Tot zover deze stand van zaken. Wie durft verder te kijken? Wie durft in de modder te kijken waarin boeren werken om hun bedrijf, hun bestaan, en hun bedrijfsopvolging – hun toekomst - te volharden? Wie durft ook te kijken naar de oorzaken van dit gedoe op het boerenerf? Wie heeft het lef om ook de harde feiten van ons maatschappelijk voedselsysteem in de ogen te zien? ......

Lees hier het hele artikel.23316253_1530959556941695_837582418988105250_n


24 januari 2018

BB4Food is een nationaal initiatief met als doel 100 boeren en 10.000 burgers concreet aan elkaar te verbinden, door gezonde producten aan te bieden en burgers te laten participeren in de aangesloten boerderijen. Er is een groeiende beweging van kritische en bewuste burgers die steeds vaker, lokaal en regionaal, de handen ineenslaan om samen met boeren in hun directe omgeving de omslag naar een gezond en duurzaam voedselsysteem te bewerkstelligen. Want boeren produceren de kern van ons bestaan: ons dagelijks eten. BB4Food is de beweging die deze omslag mogelijk wil gaan maken. Doe met ons mee deze beweging op gang te brengen en doneer ruimhartig; als wij samen €10.000 ophalen, verdubbelt Triodos Foundation dit bedrag!
Magento Appliance - Powered by TurnKey Linux