Geschiedenis

De Eemlandhoeve is een uitgekomen droom van boer Jan Huijgen die stap voor stap het bedrijf heeft opgebouwd tot een heus dorpje, inclusief dorpsstraat (onze Eemlandallee) en aanliggende gebouwen. In het centrum is de potstal voor de zoogkoeien. Daaromheen en naar achteren liggen de vergaderruimtes, ons erfrestaurant, de winkel, kantoren, het landschapshuis, de zorgboerderij, motelwagens en andere ruimtes.

De Huijgen familie is een oude boerenfamilie uit het Eemland. Reeds in 1585 staat er een Huijgen vermeld in het dagboek van een Amersfoortse burgemeester. De oorspronkelijke boerderij stond midden in het dorp Spakenburg. Met de nieuwe inrichting van de polder zijn de boerderijen uit de bebouwde kom verplaatst naar het nationaal landschap Arkemheen-Eemland, vlakbij Bunschoten-Spakenburg.

Daarmee begint het eigenlijke verhaal van de Eemlandhoeve, dat uitgroeide van lokale boerderij tot een plattelandsonderneming met Europese betekenis:

1993: Lokaal: start bouw Eemlandhoeve : boerderij + potstal met voorhuis voor vergaderingen

1998: Regionaal: uitbreiding met educatie, zorg en winkel; regionale landschapsvereniging

2003: Nationaal : uitbreiding met kantoren, eigen zorgboerderij, start landelijke coƶperatie Stadteland die uitgemond is in de Taskforce Multifunctionele landbouw. Jan Huijgen ontvangt de Europese Mansholtprijs in 2007

2008: Europees: uitbreiding met Landschapshuis, werkruimtes voor de hoeve; start Europese netwerk Veelzijdig Platteland, gastheer European Eemland Conference met het monument: European Versatile Countryside.

2014 en verder? ...... : uitbreidingsplannen Eemlandhoeve met Overnachtingsgebouw ('boerenbedstee') , Stilteruimte : start Globale netwerk rondom Herstel regionale voedselcutluur. Bezoek in 2014 van de Patriarch Bartholomew I van Constantinopel met symposium "Our daily Bread".

In het boek van Dorpsboerderij tot Stadteland (2003) is het 10 jarig bestaan van de Eemlandhoeve beschreven door Hans Groen e.a.. In het tweede boek Cityside Oasis (2008) - is het 15 jarige verhaal van de Eemlandhoeve beschreven door de journalisten Stijn Postema en Tjirk van der Ziel. In de brochure Two farms, two paradigms (2014) is de actuele stand van zaken rond de Eemlandhoeve beschreven.

Lees het woord vooraf van Euro-commissaris Mrs. Mariann Fischer-Boel en de Nederlandse Minister voor landbouw Gerda Verburg

Magento Appliance - Powered by TurnKey Linux