De laatste oogst van het jaar, tijd om te fermenteren!

Geplaatst op 12 december 2024
DIY

Als je meer lokaal wilt eten zul je al snel merken dat je in de winter weinig keuze hebt. Daarom moet je je oogst fermenteren! Het zorgt ervoor dat je een product langer kan bewaren, het verbetert de smaak en het is erg gezond. Waarschijnlijk eet je al best veel wat aan een fermentatieproces is ondergaan. Denk bijvoorbeeld aan yoghurt, boter, sojasaus, vanille, koffie en zelfs chocola is gefermenteerd. Maar wat is fermenteren eigenlijk? Fermenteren zijn bacteriën die zich omzetten naar melkzuur waardoor de groente zacht wordt. De zuren zijn erg goed voor de darmflora.

 

Boerin Maaike vindt het een kunst om geen voedsel te verspillen en daarom gebruikt ze de fermentatietechniek regelmatig. Ze legt hier in 7 stappen uit hoe je je bloemkool (die je meestal niet in 1x opeet) kunt fermenteren.

 

Ingrediënten:
500gr         Bloemkool
1L                Water
50gr            Zout
1 takje         Tijm
5gr               Cayenne of 1 verse peper

 

  1. Snij het blad van de bloemkool af. (Nóg minder verspilling? Gooi het blad in de keukenmachine en je hebt bloemkoolrijst)
  2. Snij de bloemkool in kleine roosjes, was ze goed af en laat uitlekken.
  3. Doe water in een grote kan en voeg hieraan het zout toe. Roer tot het water het zout goed heeft opgenomen. Dit is je pekelwater.
  4. Vul nu een pot (het beste is een weckpot) tot driekwart met de bloemkoolroosjes samen met de tijm en peper.
  5. Schenk het pekelwater in de pot en zorg dat de bloemkoolroosjes onder water staan.
  6. Als de bloemkool gaat drijven zorg er dan voor dat ze onder water blijven door er iets zwaars op te leggen. Bijvoorbeeld een paar (schone!) keien of een diepvrieszakje met water.
  7. Doe de deksel op de pot en laat het fermenteren beginnen! De pot moet in ieder geval 3 dagen op kamertemperatuur staan, proef of de bloemkool op smaak is. Wil je hem iets zuurder? Laat hem nog even staan.

 

De bloemkool is direct te serveren als snack met een lekker sausje of verwerk het in een gerecht zoals een curry. Wil je je product bewaren voor een ander moment? Zet het in de koelkast.

Deel dit bericht

Eén reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Lees verder

Lees meer berichten geretaleerd aan dit bericht.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Mail Lotte voor een
persoonlijk voorstel