Over de Eemlandhoeve
In 1993 verhuisden Boer Jan en Maaike de boerderij van de Kerkstraat, midden in het dorp, naar de Bisschopsweg. Op deze plek, aan de rand van Bunschoten, is de Eemlandhoeve uitgegroeid tot een plek waar wekelijks veel mensen verwelkomd worden. Dit boeren familiebedrijf koestert het groene erf als plek om te ontmoeten, onthaasten en inspireren. Ieder op zijn eigen manier en met zijn eigen talenten.Â
Jan Huijgen | Boer en filosoof
Jan was nooit een ‘normale’ boer. Hij heeft een bron van ideeën in zich en al vroeg maakte hij de keuze om geen intensieve en grote boer te worden, maar een brede boer. Zijn wens om Burger & Boer, Stad & Platteland en Creator & Creatie aan elkaar te verbinden heeft hij door de jaren heen op verschillende manieren uitgewerkt. Voor zijn bijdrage aan de multifunctionele landbouw en een veelzijdig platteland ontving hij in 2007 de Mansholtprijs.
Momenteel is Jan bezig met een nieuwe benadering voor Voedsel, Omgeving, Landbouw en Gezondheid (VOLG). Deze vier onderdelen zijn namelijk een samenhangend geheel. Vanuit deze visie is hij bezig met het ontwikkelen van een nieuwe regionale voedselstrategie in de vorm van de Eemvallei Voedsel Campus.Â
Maaike Huijgen | Ecologisch erfbeheer
Maaike werkt met haar team vrijwilligers op het drie hectare grote erf om dit te onderhouden. Dit doen zij op een natuurlijke manier, dit wil zeggen dat zij zo min mogelijk ingrijpen in de natuur. Ingrijpen in de natuur zorgt er namelijk voor dat het natuurlijke evenwicht verstoord wordt. Door natuurlijk evenwicht te behouden, biedt de natuur plek aan allerlei soorten diertjes en planten en krijgen diverse ziekten en plagen minder kans.
Het resultaat is een prachtig en afwisselend erf met een enorme biodiversiteit. Met haar achtergrond als ecologisch groenbeheerder en toewijding aan natuur en duurzaamheid speelt Maaike een belangrijke rol in het bevorderen van de gezondheid van ons ecosysteem.Â
Lotte Huijgen | Gasterij
De eerste dochter, het derde kind van Jan en Maaike en de manager van de Gasterij. Van vergaderingen tot bruiloften, winkelbezoekers of passanten in het restaurant, Lotte is daar de drijvende kracht achter. Met een achtergrond in hospitality en jarenlange ervaring in de horecabranche, heeft ze haar plek gevonden in het familiebedrijf waar ze de liefde voor gastvrijheid en strategisch denkvermogen combineert. Diepgeworteld in haar waarden is de overtuiging dat elke bezoeker een speciale behandeling verdient en iedereen welkom is.
Als manager van de gasterij werkt Lotte met een horeca team. Ze gelooft in de kracht van samenwerking en hecht veel waarde aan een veilige plek waarin elk teamlid zich gewaardeerd voelt en in zijn kracht staat. Dit komt terug in de service die de Gasterij biedt; enthousiasme, toewijding en personaliteit. Onder Lotte’s leiding heeft de Gasterij een unieke plek verworven in de regio, waar de verbinding met de gasten en de lokale gemeenschap voorop staat.Â
Rundvlees met Karakter
Ondanks dat er van alles gebeurt op de Eemlandhoeve, blijven we een boerderij. Op de boerderij zijn zo’n 35 Lakenvelders en Blaarkoppen, koeien die voor het vlees worden gehouden.
De koeien eten het gehele jaar gras van eigen erf. In de zomer lopen ze in de wei en in de winter krijgen ze dit gevoerd in de potstal, welke zich midden op het erf bevindt. Doordat de koeien alleen gras eten, ontwikkelen ze zich rustig en krijgen ze de tijd om te groeien. Kalveren blijven een half jaar bij de koppel en drinken melk bij de moeder. Na een half jaar worden de kalveren apart gezet, omdat het anders mogelijk is dat de stier (de vader van de kalfjes) ze gaat dekken.
Het slachten is een onderdeel van het proces. Ondanks dat we dit op de boerderij weten, is het voor ons niet de normaalste zaak van de wereld. De boer kent de koeien en weet de karakters, bij slachten nemen we het leven. Dit is niet zomaar iets: we vinden het belangrijk dat mensen hierbij stil staan. Maar juist omdat wij weten dat de koe een goed leven heeft gehad, kunnen we extra genieten van het vlees van onze eigen koeien.
Eemlandhoeve Moestuin
Omgeven door wilgen, riet en beukenhagen ligt midden in een rijk stukje natuur de moestuin van de Eemlandhoeve. Hier verbouwt tuinder Joël op kleine schaal een grote verscheidenheid aan groenten en kruiden. De werkwijze is een mix van oude tradities en nieuwe technieken, waarbij de natuur het ritme bepaalt. Op deze manier ontwikkelt zich steeds meer een gezond en productief stuk grond wat ook voor de toekomst voedselveiligheid kan bieden. Benieuwd hoe dat eruitziet? Kom gerust een keer een langs op ons erf of neem snel een kijkje op Instagram.
Waarom hier je groenten halen? Vers is ook echt vers- in principe dezelfde dag geoogst. Er wordt gebruik gemaakt van ecologische teelt zonder gebruik van pesticiden, herbiciden en kunstmest. De natuur bepaalt wat er beschikbaar is- seizoensgebonden eten. Echt lokaal, geen extra belasting op het milieu door transport en gekoelde opslag. Verpakkingsarm, minimaal plastic gebruik. Regeneratieve landbouw: ruimte voor biodiversiteitsherstel, bodemleven ontwikkeling en circulaire praktijken. Grotendeels handwerk, nauwelijks gebruik van fossiele brandstoffen. Lees hier meer over Eemlandhoeve Moestuin.
Ontdek de Eemlandhoeve
- Proeflokaal
- Landschapshuis
- Voorhuis
- Hooiberg
- Camping
- Moestuin
- Natuurobservatorium
- Boomgaard
- Speelweide
Wat bakt Vivian vandaag?
Blondies, brownies, bananenbrood of seizoensbaksels. Vivian bakt met liefde, biologische producten en veel passie. En je eet ze gewoon in ons proeflokaal!